Information från styrelsen 1-2021

27 APR 2021 11:48
Gällande rådande situation med smittspridning och smittspårning vid Covid-19
  • Uppdaterad: 27 APR 2021 11:48

Om det uppkommer bekräftad smitta hos våra spelare eller ledare där insjuknande med symtom sker inom 48 timmar efter det  senaste träningstillfället, får man bedöma att personen var smittsam på träningen.

Man ska inte gå på träning under 14 dagar om någon i hushållet har bekräftat covid-19, väntar på provsvar på test för covid-19 eller har symtom och avser att ta ett test för covid -19 oavsett om spelaren/ledaren själv får ett negativt provsvar.

De personer som befann sig på mindre än 2 m avstånd under mer än 15 min sammanlagt kan räknas som nära kontakter. Visserligen är risken för smitta betydligt mindre vid utomhusaktiviteter, så det är svårt att bedöma om lagkamraterna/ledarna verkligen utsatts för smittrisk men som läget är nu är det bäst att vara på den säkra sidan.

Det tar oftast 5 dagar från att man blir smittad till dess att man blir sjuk, även om det ibland dröjer upp till 14 dagar. En del personer får inga symtom alls eller så milda symtom att de inte förstår att de är sjuka, men är ändå smittbärare.

Personer som är definierade som nära kontakter (<2m, >15 min) till ett bekräftat fall av covid-19 bör avstå fritidsaktiviteter under hela inkubationstiden, dvs. 14 dagar oavsett om spelaren/ledaren under 14-dagarsperioden får ett negativt provsvar.

Det är bra om vi  försöker att minimera övningar med närkontakt – under den tid smittspridningen i Västernorrland är så pass omfattande som den är.

Mer information finns att läsa här: https://www.rvn.se/globalassets/global-media/for-vardgivare/smittskydd/smittor/covid-19/smittsparning-covid-19/smittsparningsinformation-till-chefer-arbetsledare-lagledare-och-motsvarande-utanfor-vard-och-omsorg-210422.pdf

De bör också undvika träning om de är definierade som nära kontakter i en smittspårning kring ett fall av covid-19. Det kan t.ex. vara om någon i klassen/undervisningsgruppen som de varit närmare än 2 m under mer än 15 min (när personen var smittsam) konstaterats ha covid-19.

/Styrelsen

Skribent: Linnea Byström